PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFRADOVI U CRKVI I NAJAVE DOGAĐANJA
Vijesti iz župe, 18. Svibanj 2019. 17:11

RADOVI U CRKVI

 

Završeni su radovi na oltaru, ambonu, krstionici i kamenicama za blagoslovljenu vodu.

Sve je urađeno od kamena i optočeno broncom. Sprijeda je na oltaru postavljenojanje, simbol uskrsnula Krista i euharistije, a ispod menze postavljen je brončani friz s lozom, grožđem i pšenicom simbolom euharistije. Loza je simbol Isusa krista.

Na dnu ambona su A (alfa) i Ω (omega) grčka slova Početak i Svršetak iz knjige Otkrivenja (22,13). Na ambonu je stilizirano zrno koje klija po riječima proroka:

»Kao što daždi i sniježi s neba bez prestanka dok se zemlja ne natopi, oplodi i ozeleni da bi dala sjeme sijaču i kruha zajelo, tako se riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.« (Izaija 55, 10-11).

Na krstionici su živa voda koja daje životi u njoj su ribe. IHTIS na grčkom znači riba i važan ranokršćanski simbol.Kršćani su ovaj akrostih čitali Isus Krist, Božji Sin, Spasitelj. Tako je riba bila znak kršćanina.

Na kamenicama je simbol Isusa Krista PX. Skraćenica je od grčke riječi a znači Pomazanik. Kršćanske su se zajednice u starini rado služile ovim monogramom a ujedno su u njemu prepoznavale i simbol Isusa Krista, Sina Boga živoga, koji je donio spasenje čitavome svijetu.

Završen je kenotaf, spomen poginulim u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Ispisano je na kamenu 588 imena i ukelsano je 12722 slova i broja.

Framaši su imali primanja i obećanaj u nedjelju 19. svibnja a pod misom su animirali mladi iz župe Petrićevac (Banja Luka).

Prva će pričest i krizma u župi biti 2. 6. 2019. pod misom u 11 sati. Sakramenat krizme podijelit će mons. Ilija Janjić, biskup iz Boke Kotorske.

Iz Cenakola iz Međugorja gostovat će nam na Spasovo u 19 sati.

Glazbena škola se priprema za koncertu lipnju kada učenici polože 3. razred.


 


© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt