PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFGROBLJE U STRAŽBENICI - AKCIJA UREĐENJA I OBNOVE
Vijesti iz župe, 03. Lipanj 2016. 21:46
GROBLJE U STRAŽBENICI 

Naziv sela Stražbenica potječe iz predturskog doba. 
Zapadno od Stražbenice prolazio je rimski put od mora prema Plivi i Jajcu. Danas postoji ostatak toga puta.
U Stražbenici na više lokaliteta nalaze se najstariji grobovi tumuli, kasnije su to bili stećci ili mašeti, zatim kužno groblje kad je izgleda izumrlo stanovništvo a današnje groblje je nastalo u 19. stoljeću.
Ovo je groblje u Domovinskom ratu devastirano, ograda razvaljena zbog krađe željeza, a kapelica je bila srušena. U groblje se ukapaju vjernici do današnjih dana. Nakon rata ozidana je kapelica. Sad se pristupilo popravci ograde i završetku fasade kapelice i postavljanje vrata na njoj.
Pred rat u Stražbenici su stanovale 42 osobe, a poslije rata nitko se nije vratio. Na djedovini dr. Boško Romić podigao je kuću za odmor gdje se rado navrati.
Molimo Stražbenčane za pomoć koliko mogu. Iako su u svijetu, ali lijepo je doći na uređeno groblje i obići grobove svojih predaka. Mise se slave na groblju u proljeće za blagoslov polja i u jesen za Svih Svete. 

Svoje priloge možete uplatiti na žiro račun  župe Uznesenja BDM Suho Polje otvoren kod INTESA SANPAOLO BANKA, BiH, Kupres Račun: 1549995000135198 IBAN: BA39 SWIFT: UPBKBA 22 , sa svrhom uplate: Dar za groblje u Stražbenici, 

Hvala.

Odbor za groblje: Ilija Galić. Marko Ivić i Ante Romić

© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt