PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFIZLET U JAJCE I PODMILAČJE
Vijesti iz župe, 15. Listopad 2013. 08:22


Zbor iz naše župe Suho Polje nakon mise, popodne 13.10.  je osjetio stari dio grada i samostan u Jajcu.

U samostanu se uređuje muzej, ali smo dobrotom franjevaca uspjeli posjetili muzej, razgledali starine i vidjeli kosti zadnjeg kralja Stjepana Tomaševića kojemu su Turci, prije 550 godina, pri zauzeću Bosne 1463. godine odrubili glavu.


 Upoznali smo kako je to bilo veliko kraljevstvo ikako se Jajačka banovina odupirala Turcima do 1528. godine.

Nakon toga obišli smo  tvrđavu grada Jajca iz 13. stoljeća a koju je dogradio Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Uz Medvjed kulu, čiji su zidovi debeli između 4 - 6 metara, razgledali smo Katakombe,  gornju i donju crkvu, isklesanu u živoj stijeni.


U blizini se nalazi crkva sv. Marije, iz 12. i 13.stoljeća, u kojoj je okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, a po zauzeću Jajca Turci su je pretvorili u džamiju. Od nje su ostali samo zidovi nakon požara 1832. godine. Ali se na njoj još vide ostatci romanskih prozora. Na zapadnom zidu imala je gotičku rozetu.

Pokraj crkve nalazi se toranj sv. Luke visok 23 metra i odvojen je od crkve. Jedini je toranj u unutrašnjosti na Balkanu koji je preživio tursko doba. 

Izveden je u romaničkom stilu, a pri vrhu tri kata je otvoren s prozorima koji su podijeljeni sa stupićima. Sagrađen je u 15. stoljeću. Prozvan je sv.Luke jer su se u crkvi sv. Marije čuvale moći evanđeliste sv. Luke, koje su pred Turcima odnešene u Italiju.

Zatim smo se popeli na vrh tvrđave koja leži na 480 metara nadmorske visine. 

Na ulazu je uklesan grb kralja Stjepana Tomaševića. Danas u tvrđavi postoje zidovi od utvrde, barutana i vodovod. Građena je u 13. i 14 stoljeću. Tvrđava se spuštala sve do obala Vrbasa i Plive i prostirala se na površini od 11 200 m˛.


Vodopad Plive je impozantan jer se s 21 i 18 metara voda obrušava u Vrbas i tu prestaje Pliva. Nekada je vodopad bio viši, ali su sedrene stijene se obrušile.Nakon Jajca pošli smo prema svetištu sv. Ivana Krstitelja u Podmilačje

Tamo smo lijepo primljeni i kavom počašćeni. Dočekao nas je vikar svetišta fra Jurica Periša koji nas je poveo u obilazak svetišta u Podmilačju. 

fra Jurica Periša


Razgledali smo novu velebnu župnu crkvu koja je još uvijek u izgradnji, staru obnovljenu crkvu  te se u njoj pomolili i izrazili Svevišnjem svoje osobne molitve. 

Pomolili smo se u staroj obnovljenoj crkvi i uzeli vodu s vrela sv. Ive.Nakon lijepog provedenog dana, upoznavanja starina i duhovno odmoreni vratili smo se svom Suhom Polju na Kupreškoj visoravni noseć ilijepe uspomene u lijepom provedenom popodnevu što svjedoče ove fotografije.

 

 Više fotografija pogledajte u FOTOGALERIJI

 

 


© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt