Na svetkovinu Uznesenja Marijina na nebo bilo je svečano u župi Suho Polje. Ova drevna kupreška župa je taj dan proslavila svoj patron. Iako su okolnosti drukčije nego inače ipak se većina vjernika nije dala smesti . Uz pridržavanje propisanih mjera i s dodatnim oprezom vjernici su sudjelovali na slavlju. Zajedno s župljanima naše župe u pobožnostima i slavlju su sudjelovali  i vjernici  okolnih župa s visoravni. Veliki ih je broj dolazio i vraćao se pješice. To im je kako kažu već tradicionalni način obilježavanja svetkovine i čašćenja Gospe Suhopoljske. Priprava za svetkovinu je trajala tri dana. Uz post su se obavljale i neke druge privatne ali i zajedničke pobožnosti. Zajedničku pobožnost smo obavljali moljenjem krunice i slavljem svete mise, naravno uz neizostavnu ispovijed.

Predvoditelj misnih slavlja u prva dva dana trodnevnice bio je fra Božidar Štrkalj, župni vikar u Busovači, a uočnicu i mise na sam dan fra Stipo Kljajić, profesor biblike u Sarajevu, Zagrebu i Đakovu.

Okolnosti, koje su uvjetovane aktualnom pandemijom,  su vidno ograničile broj sudionika na misnim slavljima. Mjere predostrožnosti su mnoge vjernike, opravdano, spriječile da budu dionici slavlja. No, ni to srž slavlja nije umanjilo. Molitvom i pjesmom smo Bogu zahvaljivali, vapili za pomoć i zaštitu. Uvjereni da nas naša zaštitnica, Majka Božja, čuva i prati. Kroz sve dane smo joj iskazivali dužno štovanje i zahvalu uvjereni da će po njezinu zagovoru naše molitve kod Boga biti uslišane.

Pred nama su veoma neizvjesni dani. Pomoć neba je uvijek dobro došla i potrebita. Zato od Boga molimo pomoć i blagoslov te vodstvo Duha Svetoga koji neka nas hrabri i upravlja našim mislima, riječima i djelima.