KUPRES se nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1150 m. Na Kupreškoj Visoravni sudaraju se mediteranska i kontinentalna klima. Ime, ovog posebnog, mjesta dolazi najvjerojatnije od dvije ilirske riječi: kupë (duboka zdjela) i rash (ravnica). Stoga, kup-raš označuje veliku ravan kupastog oblika, odnosno zatvorenu kotlinu. Razvojem jezika od te dvije riječi, nastala je riječ Kupres. Tako ovo mjesto i izgleda: ravan okružen visokim planinama. Prvi put ime Kupres se spominje u darovnici posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koja je izdana na Bobovcu 18. rujna 1461.
ŽUPA SUHO POLJE nastala je odvajanjem od župe Otinovci. Godine 1870-te postaje samostalna kapelanija i od te godine vode se samostalne matice. Župom je formalno proglašena 1873. godine. Prvi župnik je bio fra Ivo Mihaljević. Župa je, te godine, brojala 205 obitelji sa 1881 članom. Pokrivala je sjeverozapadni dio Visoravni od ceste Livno – Kupres. Sa sjevera i zapada okružena planinama, bogatim šumom i izvorima: Plazenicom, Kurljajem, Jarmom i Malovanom do Šuice, gdje se dodiruju tri biskupije: Mostarska, Banjalučka i Sarajevska.

Novosti

Tijelovo 2024

Tijelovo 2024

Župa Suho Polje proslavila drugi patron – svetkovinu TijelovaSvečano je bilo i ove godine na svetkovinu Tijela i Krvi Gospodina Isusa Krista u župi Suho Polje na kupreškoj visoravni. Vjernici svih župa su zajedno pod pučkom misom slavili Boga i častili ga svečanim...

Tijelovo 2024

Župa Suho Polje proslavila drugi patron – svetkovinu TijelovaSvečano je bilo i ove godine na...

SRETAN USKRS

KRIST USKRSNU OD MRTVIH, PRVINA USNULIHDraga braćo i sestre! Svaki put iznova u povodu svetkovine...

Tijelovo 2024

Tijelovo 2024

Župa Suho Polje proslavila drugi patron – svetkovinu TijelovaSvečano je bilo i ove godine na...

SRETAN USKRS

SRETAN USKRS

KRIST USKRSNU OD MRTVIH, PRVINA USNULIHDraga braćo i sestre! Svaki put iznova u povodu svetkovine...

Tu smo zbog vas.! Javite nam se.

Naša adresa

Župa Suho Polje b.b.
p.p. 1
80320 Kupres

 

Email

zupasuhopoljekupres@gmail.com

Telefon

034/ 275 000

Župne mise:

Radnim danima: 07.30
Nedjelja: 09.00 i 11.00

10 + 1 =

Dragi posjetitelji,

Srdačno vas pozdravljam na župnoj stranici! S radošću vas dočekujem u virtualnom prostoru naše župne zajednice.

Ova stranica je mjesto gdje možete pronaći informacije o našim župnim događanjima, liturgijskim slavljima, duhovnim programima i mnogo više.

Neka vam ova stranica bude izvor nadahnuća, duhovne obnove i zajedništva, bez obzira na to jeste li župljani ili posjetitelji iz drugih krajeva. Ovdje ćete pronaći informacije iz župe, resurse za duhovno osvježenje, molitvene poticaje, razmišljanja o vjeri i inspirativne poruke. Otvorite svoje srce i dopustite da vas Božja riječ dotakne. 

U ovim modernim vremenima, ovakva tehnologija nam omogućava da budemo povezani i da dijelimo duhovno iskustvo na novi način.

Želimo vam pružiti prostor za rast u vjeri, mjesto gdje možete pronaći blagoslov, ohrabrenje i podršku u svojim duhovnim putovanjima.

Svaka vaša posjeta ovoj stranici ima poseban značaj za nas. Neka naša župna stranica bude most koji nas povezuje i ostvaruje zajedništvo, bez obzira na fizičku udaljenost. Slobodno istražujte, sudjelujte u našim događanjima i podijelite svoje misli i molitve s nama.

Hvala vam što ste svojom posjetom bili dijelom naše zajednice. Neka vas Božji blagoslov prati u svakom trenutku vašeg života.

Srdačan pozdrav,

fra Niko Petonjić