PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFPovratak i obnova


      Kao i nakon drugog svjetskog rata, tako i nakon ovoga Domovinskog, na Visoravan se vratilo šezdeset posto župljana (od 1449 koliko ih je župa brojala prije rata). Župljani, koji su se vraćali na svoja ognjišta, bili su prisiljeni pronaći privremeni smještaj u gradu Kupresu jer su njihove kuće bile porušene. To je i pripomoglo da  skoro jedna polovina,  od vraćenih, ostane živjeti u gradu. Također, i sam župnik je bio prisiljen nastaniti se privremeno u gradu. Odmah po povratku započela je obnova kuća i izgradnja Crkve.

     Vojnici SFOR-a. koji su čistili ruševine crkve, dvorane, štale i kuće, često su nailazili na mine koje su ostale zatrpane u ruševinama. Iako se nova Crkva željela graditi na starim temeljima, ipak to nije učinjeno, zbog nedovoljne čvrstine starih temelja. Godine 1998. iskopani su novi temelji par metara južnije od starih. Tako je na radost, ne samo župljana Suhog Polja, nego i svih Kuprešaka, započela izgradnja prve nove, jedne od četiri, crkve na ovoj Visoravni. Tim se pokazalo kako Crkva znači mnogo: prije svega povratak i sigurnost ostanka, te nadu u jednu svjetliju budućnost na samoj Visoravni. Nakon samo godinu dana crkva je stavljena pod krov.
      Toranj kao da je zahvaljivao Bogu na ponovnom uskrsnuću. Prva sveta Misa u, nezatvorenoj, novoj crkvi slavljena je na polnoćku 1999. godine. Misno slavlje je predvodio pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije dr. Pero Sudar. Do patrona župe - Velike Gospe - 2000-te godine, iako nedovršena, crkva je osposobljena za bogodlužje. Crkva je rađena po projektu, domaćeg sina, Josipa Dumančića diplomiranog inženjer arhitekture.  
Crkva 2000.Paralelno sa izgradnjom crkve, župljani su obnavljali i svoje obiteljske kuće. Do konca 2000. godine u župi je obnovljeno 46. kuća u kojima je živjelo 169 članova. Po selima je to izgledalo ovako: BILI POTOK, 1. obitelj sa 5. članova. ZLOSELA, 14. obitelji sa  58. članova. OSMANLIJE, 16. obitelji sa 57. članova. OLOVO, 11. obitelji sa 46. članova. U GORNJEM MALOVANU i  STRAŽBENICI nije bilo obnove i povratka. U gradu KUPRESU je ostalo do daljnjega živjeti 168. naših obitelji sa 668. članova. Dakle, početkom 2001 godine sveukupno, što u župi i što u gradu Kupresu, na Visoravni je živjelo, naših župljana, 214. obitelji sa 837 članova. Ovdje treba npomenuti da 58 članova, koji rade i žive u Hrvatskoj a nisu se odjavili, ne namjeravaju se za stalno, vratiti na Kupres. To znači da je na koncu 2000-te godine na cijeloj Visoravni živjelo 779  župljana župe Suho Polje.

Početkom 2001. godine projektantu, dipl. ing. arh. Josipu Dumančiću, župljaninu ove župe, povjereno je da načini projekt za novu župnu kuću. Idejni projekt je bio gotov u rekordnom vremenu. Kako su se pozitivno o njemu izjasnila i prihvatila ga, uz neke korekcije, župna vijeća u župi, te samostanski Kapitul na Gorici, župnik je projekt proslijedio biskupskoj komisiji na uvid, koja ga je i odobrila. Nakon izrade izvedbenog projekta, uz uvažavanje nekih primjedbih,  pristupilo se kopanju temelja 11. svibnja  2001, jugozapadno od crkve i tim  službeno je započeta izgradnja nove župne kuće.Srpanj, 2002. kuća pokrivena
Studeni, 2002. postavljeni otvori
Listopad, 2004 nova kuća sa fasadomDana, 15. lipnja 2004. godine, župnik je napustio stan u gradu. Tako, nakon dvanaest godina vratio se na područje župe, ali ne u župnu kuću, nego u kuću Pere Raštegorca iz Zlosela, gdje je proveo nešto više od godinu dana bez ikakve naknade.


Kuća župnikova boravka u Zloselima 2005.


Za Veliku Gospu 2005. godine, iako nedovršenu,  župnik useljava u novu župnu kuću, svoju kuću, nakon punih četrnaest godina.
Krajem listopada i  početkom studenoga 2008. započeli su radovi na uređenju crkvenoga dvorišta. Izmještena je trafostanica dvadesetak metara u sjevero-zapadni dio dvorišta do same ceste. Porušena je stara betonska ograda uz cestu, povađeni borovi, skinut humus te nasut tamponom parkirališni prostor.
U lipnju i srpnju 2009-te godine nastavljeni su radovi na uređenju parkirališnog prostora i dvorišta. Dovezeno je sveukupno oko trista kamiona pijeska i oko sto pedeset kamiona zemlje.© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt