PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFOTVORENA IZLOŽBA: "Kardinal Alojzije Stepinac - Put do svetosti"
Vijesti iz župe, 11. Kolovoz 2017. 21:25
Izložba je otvorena u četvrtak 10. 8. 2017. godine u 19 sati u dvorani Hrvatskog doma ''Fra Filip Kunić'' u župi Suho Polje na Kupresu. Zaslugom gđe. Marijane Petir izložba je predstavljena u Bruxellesu, te je zatim postavljena u mnogim mjestima Hrvatske i BiH. 
Na otvaranju izložbe predavanje je održao profesor na Katoličkoj teologiji u Sarajevu prof. Ivica Mršo. Vlč. Mršo je govorio o mučeništvu kardinala Alojzija Stepinca u vrijeme diktatura 20. st. Vrednovanje diktatura je danas različito. 

Nacionalsocijalizam i fašizam se osuđuju, a komunizam se opravdava i tolerira, iako je i njega Europski parlamenat osudio i tražio da se žrtve komunizma tretiraju isto kao i fašizma. I komunizam je iza sebe ostavio 100 milijuna žrtava, a u tisku i TV osuđuju se samo fašizam i nacionalsocializam. 

Nije oportuno osuđivati komunizam. Stepinac je osjetio tešku ruku svih diktatura i odupirao im se. U drugom predavanju je fra Marijan Karaula predstavio veze kardinala Stepinca s Hrvatima u BiH. Stepinac je šest puta pohodio BiH. Prošao je kroz više gradova te je 1938. godine prošao i kroz Kupres, što je zabilježio i ondašnji crkveni tisak. Stepinac je vodio korespondenciju s nekim biskupima i svećenicima s područja Bosne i Hercegovine. 

Izložbu je otvorio načelnik općine Kupres g. Milan Raštegorac. Na otvaranju izložbe u glazbenom dijelu nastupile su učenice glazbene škole: Marija Ćosić, Lucija Dumančić i Marija Raštegorac.
© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt