PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFLITURGIJSKI PROGRAM ZA SVETO TRODNEVLJE
Vijesti iz župe, 10. Travanj 2017. 05:50
VELIKI ČETVRTAK

-Misa Večere Gospodnje je u 17 sati.

-U 21 sat je bdijenje s Isusom u Getsemaniju. 


Prvi je dan Svetog trodnevlja. Na današnji dan Isus nam je ostavio svoje Tri ljubavi koje traju i koje su temelj svakoj našoj nestalnoj i prolaznoj ljubavi. Prva ljubav je Euharistija. Druga ljubav je Zapovijed ljubavi. Treća ljubav je Svećeništvo.

U predvečerje svog posljednjeg dana Isus nam ostavlja svoj testament koji se sastoji od ova tri izvanredna čina koji su prožeti njegovom ljubavlju prema nama. 


VELIKI PETAK

-U 17 sati obredi Muke Gospodnje, klanjanje križu i pričest.


Ondje ga razapeše, a s njim i drugu dvojicu, s jedne i s druge strane, a Isusa u sredini.

Na današnji dan Isus je razapet na križu. Na današnji dan Isus je umro Uprimo svoj pogled prema Raspetome. Nije li nam rekao da će nas sve privući k sebi kada bude uzdignut na križu? U razapinjanju gledamo sve zlo i grijeh koji su doveli Isusa na križ. Tu gledamo također i njegovu beskrajnu ljubav u kojoj je sve prihvatio i bio raspet.

„Dovršeno je!“ Tu je pravi početak.“ Isus želi reći da je sve ispunjeno i dovršeno. Sve ono što je započelo Utjelovljenjem u Nazaretu, pa do ovih zadnjih riječi na križu. Sad se može potpuno predati Ocu. Djelo je dovršeno, misija je do kraja ispunjena. Još će mu biti probodeno Srce i kojega će poteći zadnje kapi krvi i vode za naše spasenje.


“Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj! To rekavši, izdahnu”.

Na kraju svoga života, kad bije zadnji boj u susretu sa smrću, Isus ne traži izbavljenje. Isus se obraća zadnjim svojim riječima svome Ocu. Ima povjerenja u njega i njemu želi izručiti samoga sebe, svoj duh. U ovim riječima predanja osjeća se duh psalmiste (Ps 31) koji je također molio Boga u svojoj nevolji, doživljavao ga kao svoje utočište, svoju hrid, pa je mogao u svojoj vjeri reći da Bogu predaje i izručuje svoj duh
VELIKA SUBOTA

-Blagoslov uskrsnih jela u 9 i 11 sati. 


TIŠINA VELIKE SUBOTE  


Konačno, Gospodin je našao svoj mir u tišini groba. Cijelog svog javnog nastupa Isus je bio okružen mnoštvom, radio je, djelovao, a zadnjih dana bio je izložen strašnim mukama i poniženjima. Za života je rekao da nema kamo bi glavu naslonio. Sada u samoći groba našao je kamen na kojemu može nasloniti  svoju glavu, na kojemu može počivati cijelo njegovo tijelo. Gospodin sada može mirno počivati.

U jednoj drevnoj propovijedi na Veliku subotu piše: Što je ovo? Velika tišina na zemlji, velika šutnja i samoća, velika smirenost, jer Kralj spava. Zemlja se prestrašila i zašutjela, jer je Bog u tijelu usnuo i probudio pomrle od početka svijeta. Bog je umro u tijelu i oživio podzemlje.

Majka Marija također može nakon svega odahnuti. Duboko u svojoj nutrini osjeća da je to bila volja Očeva. Mač boli probo joj je do dna dušu. Tih dana proživljavala je zajedno sa svojim sinom strahotu muke. Vratila se u svoj dom i o svemu može razmišljati. Njezina bol je prevelika. Sve je to opjevano u pjesmi „Stala plačuć tužna mati!“

Učenici su se razbježali. U njih se uvukao strah i tjeskoba. Što će s njima biti? Isusa više nema.

Pokušajmo doživjeti tišinu Velike subote. Iako se pripremamo za Uskrs, sačuvajmo nutarnji mir. Ako imamo priliku, pohodimo Isusov grob i provedimo koji trenutak u tišini pred tajnom Isusove smrti. Uočimo svoje strahove koji nam priječe da budemo Božji. Večeras radosno sudjelujmo u Uskrsnom bdijenju.

 

-Obredi Uskrsnog bdijenja počinju u 20 sati. 

USKRS

-Na sam dan Uskrsa mise su kao i nedjeljom. 

-Na Uskrsni ponedjeljak misa je u 11 sati.


Sve ono što smo u Velikom tjednu proživljavali i pratili, sve što se dogodilo i što je ispisivala Ljubav, koliko god je uzvišeno i dragocjeno, sve bi to bilo bez ispunjenja i sve nade bi ostale u grobnoj jami da se nije dogodio Uskrs.

Sve ono što se događalo i što smo svakog dana Velikog tjedna promatrali i gledali, što se u nas utiskivalo poput blagotvornog lijeka, sva ona muka i stradanja nevinog Nazarećanina, Sina Marijina dobili su svoj smisao njegovim uskrsnućem i nisu nestali u mraku groba. Uskrs mijenja sve. Bez njega gubimo sve, a s njim dobivamo sve. Uskrs daje smisao svemu. 

Samo si Ti Kriste mogao u tami zapaliti svjetlo koje više nitko ne može ugasiti. Nestala je ograničenost prostora i vremena koja te sputavala dok si boravio s nama. Zazvonila su uskrsna zvona. Neka zvone u radosti tvoga uskrsnuća. Svojim zvonom koji nam naviješta tvoju pobjedu obasiplju nas radošću. Neka nam naviještaju da samo s tobom možemo i mi prijeći svoj put i doći do uskrsnuća.
© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt