PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFS PAPOM U SARAJEVU
Vijesti iz župe, 08. Lipanj 2015. 14:28

Kako se vrijeme približavalo sve je više rasla atmosfera interesa za susret s Papom u Sarajevu. U zadnjim danima neki su otkazali svoj put zbog bolesti, a dvije osobe nisu mogle ići zbog posla, jer nisu dobile slobodan dan.

Na Tijelovo sve smo dogovorili o putu. U subotu smo krenuli nas 45 hodočasnika u 3 sata ispred crkve. Mladi iz župe putovali su u drugom autobusu zajedno s mladima iz drugih kupreških župa. Službe sigurnosti su odredile da u autobusu bude njihov predstavnik s akreditacijom.

Na auto-putu se pokvario autobus s mladima, pa smo im mi ustupili svoj autobus a mi se rasporedili u druga dva autobusa i tako stigli do cilja.

U Sarajevu su kolone hodočasnika već zakrčile ulice prema koševskom stadionu gdje se odvijao susret s papom. U predprogramu nastupali su bendovi sa župa. Posebno je stadion zapalio nastup Frame iz Čapljine. Video zid na stadionu je prenosio dolazak pape na aerodrom i sav program prije mise. Kad se pojavio papa u papamobilu na stadionu, odjeknulo je oduševljenje i klicanje punog stadiona.

Na svetoj misi sudjelovalo je oko 65 000 vjernika, 5 kardinala, 35 biskupa i oko 700 svećenika. Pjevao je zbor od 1650 pjevača iz 50 zborova. Svetu misu je papa predslavio na latinskom a propovijedao na talijanskom. Propovijed je simultano prevedena na hrvatski.

Kao glasnik mira je došao i o tome je govorio. ''Mir s vama'', je Isusova poruka i geslo papina pohoda. Vodi se već treći svjetski rat u dijelovima. Neki namjerno stvaraju klimu rata i sukobe među civilizacijama i kulturama ili zato da bi prodavali oružje.

Rat podrazumijeva djecu, žene i starce u izbjegličkim kampovima; podrazumijeva prisilno napuštanje domova; podrazumijeva razrušene kuće, ulice i gospodarske objekte, iznad svega tolike razorene živote. Vi to vrlo dobro znate, jer ste sve to doživjeli upravo ovdje: kolika patnja, kolika razaranja, kolika bol!

Ova zemlja treba mir, naglasio je. Osoba, narod kojeg sam do sada doživljavao kao neprijatelja, zapravo ima isto lice, srce,dušu kao i ja. Imamo istoga Oca na nebesima. Sad treba graditi mir. Mir je djelo Božje i djelo ljudi ipravde.

Okupljeni puk mu je na kraju propovijedi odgovorio s pljeskom.

Kardinal VinkoPuljić, sarajevski nadbiskup, se na kraju mise zahvalio papi Franji.

Nakon mise čim se stekla mogućnost krenuli smo nazad kući. Nismo navikli na ovoliko visoku temperaturu oko 30 stupnjeva i veliku vlagu. A i nadmorska visina je upola niža nego na kupreškoj visoravni.

Bio je to dan ispunjen duhovnošću, novim duhovnim iskustvom kojeg smo ponijeli u svoj život. Nije nam bilo žao napora, ni teškoća u putu jer smo svjesni da hodočašće podrazumijeva napor i prihvaćanje križa.


FOTOGALERIJA


© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt