PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFSUSRET BUGOJANSKOG DEKANATA S KARDINALOM PULJIĆEM
Vijesti iz župe, 20. Veljača 2014. 19:22

Susret bugojanskog dekanata s kardinalom Puljićem

U subotu 15. veljače u velebnoj crkvi svetog Ante u Bugojnu održan je susret župnih vijeća bugojanskog dekanata s nadbiskupom vrhbosanskim Vinkom kard. Puljićem. Susret je započeo u 9.30. sati s uvodom molitvom i pozdravnim govorom kardinala Puljića. Dekan preč. vlč. Marko Tomić pridružio se pozdravima i ukratko izložio plan susreta u Bugojnu, koji je imao za cilj upoznavanje vjernika s trenutnom situacijom u nadbiskupiji te ciljevima i realizaciji Sinode.

Kardinal Puljić prikazao je sadašnju situaciju u mjesnoj Crkvi koja još osjeća posljedice rata, s posebnim osvrtom na dekanate i župe koji su preživjeli ratne strahote. Nadbiskup je želio potaknuti interes ovog dekanata za onim župama i krajevima koji nam nisu bliski i o kojima puno ne znamo.

Profesor  vlč. Mario Bernardić, generalni tajnik Sinode, progovorio je o vjeri u suvremenom svijetu, te odnosu vjera i nevjera. Kroz slikoviti prikaz pojasnio je kako današnji svijet je suočen sve većom potrebom za svetim i vjerom, te tendencijom rapidnog opadanja ateizma. Vidljivo je kako suvremeni čovjek ima potrebu za Bogom, te kako Katolička crkva danas crpi snagu u zemljama Latinske Amerike. Uvijet stabilnosti katoličanstva, prema prof. Bernardiću je u obiteljima i misionarskoj djelatnosti.

Prije odmora kardinal Puljić je započeo predavanje koje je bilo naslonjeno na ciljeve Sinode. Sve bi se moglo sažeti u: žrtvovanju za mjesnu Crkvu, aktivnu župnu zajednicu i obitelji u kojoj se živi vjera. U drugom dijelu kardinal je odgovarao na pitanja svećenika i vjernika koja su se ticala pastoralnih tema iz života župnih zajednica.

Svetu misu u čast Marije Majke Crkve predvodio je kardinal Puljić s dvadesetak svećenika koji djeluju u bugojanskom dekanatu. Kardinal je u propovijedi govorio o tome kako svaki vjernik mora osjećati disanje svoje vjere, te nas Isus preko molitve svakodnevno hrani kao i svoje učenike. Moramo hraniti život vjere: molitvom, Biblijom i euharistijom, a nedjeljna misa ponovo mora postati naš identitet zaključio je kardinal Puljić.

Susret je završio zajedničkim objedom kojeg su pripravili domaćini fra Zoran Tadić i Fra Nikica Tomas. Vjerujemo kako će ovakvi susreti biti na korist dekanatima u međusobnom upoznavanju i većoj brizi za Vrhbosansku nadbiskupiju u kvalitetnijoj pripravi za Sinodu.

Fra Jurica Periša


© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt