PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFSVETI MARKO EVANĐELIST MARKOVDAN - U ČETVRTAK 25.04.2013. MISA NA KRIŽU PRVI PUT NAKON RATA
Vijesti iz župe, 24. Travanj 2013. 13:30
PO PRVI PUT NAKON RATA, SUTRA NA KRIŽU ĆE BIT MISA u 16:00 sati!!!!


U našim krajevima,  blagdan svetog Marka evanđelista se slavi 25. travnja a običaj je bio da se sveta misa slavi na brdu "Križ" iznad Zlosela.

Običaj je da je taj da misa za "SVA TRI PUKA" a žene su pjevale pjesmu:

Kolegice, sutra sva tri puka, sutra sva tri puka!
Hoćemo li k misi bez terluka, k misi bez terluka?

Taj dan nije bilo misa u kupreškim crkvama već je bio običaj da sva tri puka (tri kupreške župe: Suho Polje, Rastičevo i Otinovci-Kupres) a sami blagdan označavao je početak "blagoslova polja" po katoličkim grobljima i početak poljoprivrednih i proljetnih radova.

Stari ljudi kažu da je o Markovdanu u Zloselima slavljena sv. misa i to prva pa onda je slijedio blagoslov polja na grobljima!

Malo niže ispod kapelice i križa, postavljen je spomenik fra Grgi Loziću, franjevcu rođenom u Zloselima, preminuo u Splitu u samostanu Gospe od Zdravlja. 

Nakon svete mise na Križu, okupljeni narod odlazi na užinu kod rodbine i prijatelja po Zloselima a najviše i Donjem Selu gdje se često okupi veliki broj prijatelja i rodbine a spremi se bogat ručak!

Do danas se taj običaj nije održavao zbog kako kažu nadležni, opasnosti za vjernike jer je moguće da je nakon rata ostala koja mina ili neko vojno čudo! Nadat je se da će se u nadolazećem periodu pristupiti gradnji nove kapele kao i ponovnom okupljanju svih kuprešaka SVA TRI PUKA na Križu.


Sveta misa je u 16:00 sati!© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt