PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFDOŠAŠĆE ILI A D V E N T
Vijesti iz župe, 01. Prosinac 2012. 22:50


DOŠAŠĆE ILI  A D V E N T

 

Došašće ili advent je vrijeme u crkvenoj godini, kad se kršćani intenzivnije pripravljaju na svetkovine Božića i Bogojavljenja. To je istodobno vrijeme očekivanja Kristova drugog dolaska na kraju vremenâ (Sudnji dan). Vrijeme došašća nije toliko obilježeno pokorom,koliko više radosnim i povjerljivim očekivanjem. Počinje Prvom nedjeljom Adventa ili Došašća i obuhvaća četiri tjedna prije samog Božića.Došašaće je vjerojatno utemeljeno na crkvenom saboru u Saragosi 380. godine. Kasnije neke crkvene sinode ustanovljuju post za vjernike od blagdana sv. Martina (11. 11.) do Božića, pa je to razdoblje nazvano Martinska korzima. Nekada se slavilo u Crkvi 6 nedjelja Došašća. Papa Grgur Veliki je (u VI. st.) proveo reformu crkvenog kalendara i uveo je 4 nedjelje Došašća i tako je ostalo do danas.

Prvu nedjelju došašća karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja, četvrta predstavlja Mariju, Djevicu i Majku, koja je rodila Krista.

Liturgijska boja u došašću je ljubičasta, (kao u korizmi). U misi se izostavlja himan "Slava", da bi taj tipično božićni himan ("Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobrevolje!") jače odjeknuo na svetkovinu Kristova rođenja (Božić). U došašću su svakog jutra "zornice" puku omiljene rane mise na kojima se pjevaju adventske pjesme.

Oznaka došašća na vani je adventski vijenac –kojeg susrećemo na mnogim mjestima, kao u crkvama, premda nije liturgijski propisan, na počasnom mjestu po kućama, u obiteljima, u različitim ustanovama,od vrtića do hotelske recepcije, na TV ekranu i u ilustriranom časopisu.

Ima ih jednostavnih i raskošnijih, ali uvijek su s četiri svijeće koje se pale postepeno, po jedna više svake od četiri adventske  nedjelje.

Najbolji način prihvaćanja duha Došašća je pohađanje svete mise: nedjeljom i zornice. Ako nije moguće svaki dan ići na misu, pokušajte ići više nego obično; molite večernju molitvu zajedno sa članovima svoje obitelji uz upaljene svijeće na vijencu; čitajte Sveto Pismo i razgovarajte o odlomku koji ste pročitali s članovima obitelji.

Vjernici bi trebali otići na ispovijed tijekom vremena Došašća, kako bi se dušom pripremili za dolazak Krista, jer se ne može slaviti rođenje onoga “koji je spasio ljude od njihova grijeha” bez ulaganja malo truda u prevladavanje grijeha u vlastitom životu.

Želimo vam da ove spasonosne došašća ispunite duhovnim pripremama za Božić i radosno dočekate malenog Spasitelja rođenog u štali i položenog u jaslama.

 


Svako jutro je zornica u 6:15 sati. 

Zornice nema nedjeljom i na dan ispovijedanja župe. 

 

U subotu (8. 12.) je misa s djecom u 15:00sati i iza mise odmah je priredba s djecom.

 

Ispovijed župe je u ponedjeljak 17. 12. 
© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt